Opleiding Nederland

Hatha-Yoga docent

Aanmelden voor de opleiding 2023? Kijk hier 

Dynamische Yoga Opleiding

Kies voor deze opleiding en je kiest voor het versterken van je basis, van je zelfvertrouwen en het herwinnen van je innerlijke rust en kracht. Yoga is een reisgids in het leven, van het leven, het brengt je [weer] in contact met de essentie van het leven. Vanwaar je de innerlijke liefde en kennis kunt laten groeien en simpelweg een goed mens kunt zijn midden in de samenleving. Het verleden heeft je gebracht waar je nu bent, nu ben je in staat om een keuze te maken om je innerlijke doel richting te geven. Versterk je basis en ervaar de rijkdom van het [spirituele] yoga pad.

Structuur van de opleiding

 • Acht maandelijkse lessen die worden verzorgd door Wieteke, Lisa, Rishi, Sharesma, Marcel en Harriette. 
 • Drie keer per leerjaar intensieve scholingsdagen die bestaan uit drie volle dagen en drie nachten. We komen op de eerste dag aan om 18.00 uur en eindigen op de laatste dag om 17.00 uur. Deze dagen worden volledig verzorgd door Ron. Tijdens de intensieve scholingsdagen wordt er gewerkt aan de hand van thema’s die zowel voor als na de scholingsdagen behandeld worden in de maandelijkse lessen.
  • Je kunt dan zonder afleidingen van de dagelijkse beslommeringen jezelf een paar dagen heerlijk onderdompelen in de materie. De filosofie van de gehele yoga kan hierdoor dieper indalen en beklijven. 
 • Inclusief de syllabi waaruit gewerkt wordt tijdens de gehele opleiding
 • De lesdag dat je start met de opleiding is de lesdag die je de overige jaren ook hebt. Start je het eerste jaar met lesdag op bijv. zaterdag dan houd je deze lesdag de jaren erna ook. Het is dus niet zo dat je lesdag elk jaar wisselt.

Rooster en locatie
Voor het huidige studiejaar zie je hieronder de data en locaties van de scholingsweekenden en maandelijkse lessen.

Rooster opleiding

De data voor komend studiejaar (2024-2025) zijn als volgt:

Rooster 1e jaar

Het rooster voor het tweede jaar (2024-2025) is als volgt: 

Rooster 2e jaar 2024 2025

Hoe ziet de opleiding er verder inhoudelijk uit?

 • Ashtanga-yoga: het achtvoudige pad van Patañjali; yama’s, niyama’s, asana’s, prànayama’s, pratyāhāra, dharana en samādhi
 • Holistische Anatomie – fysiologie: de logica van het bewegingsapparaat, de antagonist en de agonist. De effecten en doelen van asana’s op de mind, prāna’s, chakra’s, autonome zenuwstelsel, endocriene klieren en ons gedrag.
 • Ayurveda: introductie in de traditionele Ayurveda, de klassieke Indiase geneeswijze.
 • Energie: het subtiele lichaam ofwel het astrale lichaam, de prāna’s en de chakra’s.
 • Voeding: wat is de meerwaarde en het effect van onze voeding op onze mind en gezondheid. De zin en onzin van levens-middelen in relatie met yoga.
 • Meditatie: de kern van meditatie en het doel, de ultieme remedie tegen mentale en fysieke disbalans
 • Filosofie: mens en wereldbeeld vanuit de Vedische filosofie, karmische theorie, Bhagavad Gītā, Patañjali ‘s Yoga sutra’s.
 • Ondernemerschap vanuit passie, richtlijnen en adviezen

De lessen in het eerste jaar hebben vooral een inleidend karakter. Kennismaken met een frisse en andere kijk op het leven en de wereld. Yoga onderwijs krijg je niet, maar neem je. Elk half jaar is er een open boek toets, met vooral inzichtsvragen. Aan het eind van de opleiding ontvang je een diploma waarmee je op een verantwoorde wijze dynamische hatha yoga kunt geven. Yoga is en blijft een groeiproces dat niet stopt bij het kunnen lesgeven. Na de opleiding heb je de mogelijkheid voor bijscholing en supervisie.

De opleidingsdag is afwisselend opgebouwd uit: theorie, praktijk, visualisatie en meditatie. Tijdens de gehele opleiding volg je wekelijks ook een ‘gewone’ yogales, de kosten hiervan zijn niet bij de opleidingsprijs inbegrepen. Studenten die ver weg wonen, kunnen in hun eigen woonplaats de les volgen.

Kosten: 
De kosten per studiejaar bedragen € 2650,-. Dit is inclusief de 7 maandelijkse lesdagen, 3 intensieve scholingsweekenden (inclusief overnachtingen en maaltijden) en de syllabi van de opleiding. 

Voor meer informatie mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Dynamische Hatha Yoga

Middels het lichaam en de prãna kunnen wij op een subtiele en tegelijk op een dynamische manier onze state of mind beïnvloeden en beheersen. Ons lichaam als innerlijke expressie blootgesteld aan een dagelijkse tsunami van prikkels, proberen wij de balans te vinden tussen de innerlijke rust en de wereld. Deze dynamische Yoga is een instrument welke je dichterbij bij je eigen bron van rust en kracht brengt.
Ron van der Post

Op zoek naar verdieping?   Neem contact met ons op!